Weeën

Wist je dat je niet alleen tijdens je bevalling maar ook tijdens je zwangerschap en na je bevalling te maken kunt krijgen met weeën? En wat is eigenlijk het nut van deze verschillende soorten weeën? Op deze pagina lees je hier alles over en hoe je deze weeën de baas kunt zijn tijdens jouw bevalling!

Verschillende soorten weeën

Indalingsweeën, zorgen ervoor dat je kindje dieper in je bekken komt te liggen. Kunnen aanvoelen als menstruatiekrampen.

Voorweeën, zorgen voor verweking van de baarmoedermond. Bij een tweede of derde zwangerschap kunnen voorweeën weken voor de geboorte al aanwezig zijn. Het zijn geen valse weeën, elke wee doet zijn werk!

Ontsluitingsweeën, zorgen voor ontsluiting tijdens de bevalling. Komen met regelmaat. Persweeën, laatste fase van de bevalling. De baby wordt door het geboortekanaal geleid om geboren te worden.

Naweeën, zorgen ervoor dat de placenta geboren wordt en de baarmoeder weer terug gaat naar de grootte die ze had voordat je zwanger werd.

Deze verschillende soorten weeën worden veroorzaakt door allerlei stoffen die je lichaam tijdens je zwangerschap en bevalling aanmaakt.

Hormonen

Prostaglandine; maakt je lichaam aan aan het einde van je zwangerschap, zorgt voor voorweeen en het verweken van je baarmoedermond.

Oxytocine; het verlegen hormoon, komt vrij door aanraking (bijvoorbeeld massage), knuffelen, orgasme. Wordt afgegeven door de hypofyse en zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken en er weeen ontstaan.

Melatonine; ook wel slaaphormoon genoemd. Wordt aangemaakt wanneer het schemerig of donker is, werkt samen met oxytocine. Aanmaak stopt door fel licht of wanneer je je bekeken voelt.

Endorfine; lichaamseigen pijnstilling. Zorgt samen met oxytocine voor ontspanning. Komt vanaf 5 cm ontsluiting vrij maar aanmaak kan eerder gestimuleerd worden door light Touch massage, ElleTens en acupressuur.

De ElleTens is een fijn apparaatje om je te helpen de weeën de baas te zijn en je bevalling zonder chemische pijnbestrijding te ervaren. De ElleTens zorgt ervoor dat je lichaam extra veel endorfines (lichaamseigen pijnstilling) aanmaakt waardoor de weeen als minder heftig worden ervaren!

Adrenaline; grootste vijand van oxytocine, zorgt voor vecht/vluchtreactie (minder zuurstof in het bloed, oppervlakkige ademhaling). Vertraagt de ontsluiting, geeft pijnlijke weeën. Tijdens persfase is adrenaline wel nodig om de aanstaande mama actief mee te laten persen.

De baarmoeder

De baarmoeder bestaat uit verschillende lagen spieren waaronder een spierlaag met lengte verlopende vezels en een spierlaag met circulaire vezels. De lengte verlopende vezels zijn de spieren die zich aanspannen bij een wee en de circulaire vezels zullen ontsluiten.

Je kunt het zien als het zelfde principe wanneer je je elleboog buigt. Je biceps spannen aan en je triceps ontspannen om deze beweging te kunnen maken.

Oxytocine zorgt ervoor dat je weeen krijgt aan het einde van je zwangerschap. Oxytocine wordt in de hypofyse pulserend afgegeven, vandaar ook de golfbeweging van een wee. Door de druk van je kindje op je baarmoedermond wordt een seintje gegeven aan je hypofyse om meer oxytocine af te geven en zo komt weer de volgende wee.

Bij spanning, angst of stress gaat ons vecht/vlucht mechanisme in actie doordat we een grote hoeveelheid adrenaline in ons lichaam wordt aangemaakt. Dit mechanisme zorgt ervoor dat we op elk gewenst moment kunnen vluchten omdat we denken dat er gevaar op de loer ligt. Zuurstofrijk bloed wordt naar je handen, benen en longen gestuurd zodat je elk moment kunt vluchten en je niet je kindje geboren laat worden op een plek die niet veilig is.

Er komt dus veel minder zuurstofrijk bloed bij de baarmoeder en de circulaire spieren zullen verkrampen om zo je kindje te beschermen. Ook wordt er veel minder oxytocine aangemaakt waardoor de weeen kunnen stoppen of dat de weeen wel doorgaan met als effect dat de lengte verlopende spieren door gaan met hun werk waardoor er extra druk op je baarmoedermond komt en de weeen extra pijnlijk aanvoelen en geen, of minimale, vorderende ontsluiting geven.

Dus....

Adrenaline zorgt voor : Angst → Pijn → Spanning
Oxytocine zorgt voor: Vertrouwen → Comfort → ontspanning